Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Dementie beleven via VR bril

Afgelopen zaterdag was het mogelijk om dementie te beleven met behulp van een VR bril. Wanneer een van je naaste dementie heeft, kun je je vaak niet goed voorstellen hoe zij de wereld beleeft. Wat gaat er om in het hoofd van je naaste? Met de Dementiebril kun je dit zelf ervaren. De bril geeft je een kijkje in de belevingswereld van een persoon met dementie. Verschillende mensen welke te maken hebben met dementie in de familie hadden zich aangemeld voor een van de sessies welke die dag werden gehouden werden op de locatie in de Meidoorn van Stichting ZO!

Voor een klein kwartier ben jíj degene die dementie heeft. Je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt bij dagelijkse situaties zoals koffiezetten. Ook ervaar je hoe anderen op jou reageren. Ondertussen hoor je de gedachten van iemand met dementie.

De dementiebril is ontwikkeld voor partners, kinderen en andere naasten van mensen met dementie. Doordat zij even kunnen meemaken wat hun dierbare met dementie dagelijks ervaart, leren zij hun dierbare beter begrijpen. Bij de bril hoort ook een korte online cursus. In deze cursus worden de situaties in de film toegelicht en leer je hoe je hiermee omgaat. Als je weet hoeveel onbegrip je naaste tegenkomt en waar ze tegen aanloopt bij dagelijkse handelingen, kun je beter voor je naaste zorgen.

Daarnaast was er de mogelijkheid om met andere aanwezige van gedachten te wisselen onder het genoot van een broodje en wat te drinken.