Zondagochtend, in de loop van de ochtend, zijn de twee ontmantelde bommen vervoerd naar het strand bij Noordwijkerhout om daar tot ontploffing te worden gebracht. Verbaasde strandbezoekers zagen onder andere dat een deel van het strand niet toegankelijk was en dat er politie en verkeersregelaars aanwezig waren die aangaven dat men vanaf dat punt niet verder mocht. Ook in het duingebied achter het strand werden passanten en fietsers tegengehouden en naar een andere route verwezen.
Ondertussen waren ook de burgemeester en een aantal betrokken ambtenaren uit de gemeente Zuidplas aangekomen in Noordwijkerhout. Zij wachtten op de aankomst van de twee bommen. Nadat de vrachtwagen met de bommen was gearriveerd, was er nog even de mogelijkheid om deze van dichtbij te bekijken. Belangstellenden en toevallige passanten konden de bommen zien, die ongeveer 80 jaar in de grond hadden gezeten, vlak naast de A20 en de spoorbaan bij Moordrecht.
Een graafmachine heeft de bommen daarna uit de vrachtwagen gehaald en verderop op het strand geplaatst. Vervolgens werd een grote berg zand op beide bommen gegooid, die in afzonderlijke gaten in het strand lagen. Deze hoeveelheid zand zorgt ervoor dat de scherven van de ontploffende bommen niet weg kunnen vliegen. Hierdoor konden toeschouwers op een veel kortere afstand de ontploffing bijwonen dan tijdens de ontmanteling.
De bommen lagen in Moordrecht op een diepte van ruim 4 meter. Door de open put tijdens het ontmantelen zouden scherven niet worden tegengehouden als er iets mis was gegaan bij de ontmanteling. In dat geval zouden de scherven omhoog worden geschoten en over een groot gebied neerkomen. Daarom gold ook afgelopen nacht een noodverordening, en moesten bewoners in de blauwe zone onder een verhard dak blijven.
Toen de EOD alle voorbereidingen had getroffen, was het tijd om het ontstekingsmechanisme aan te sluiten. Burgemeester Han Weber liet de eerste van de twee bommen ontploffen. De tweede bom werd tot ontploffing gebracht door Marcel Schaaij van Rijkswaterstaat en Michael de Man van de gemeente Zuidplas. Tussen beide ontploffingen zat een paar minuten. Op dit moment is het nog onduidelijk of er in het gebied nog meer bommen geruimd moeten worden. Naast de verbreding van de A20 zal ook op andere te bebouwen locaties, zoals het toekomstige dorp Cortelande, onderzoek moeten plaatsvinden.