Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

‘Werken aan veiligheid doe je samen’ burgemeester en teamchef politie lichtten jaarcijfers veiligheid toe

Op 17 oktober lichtten burgemeester Han Weber en teamchef politie basisteam Waddinxveen-Zuidplas Melika Shajarati de jaarcijfers rond veiligheid en criminaliteit toe aan lokale media. Wat valt op in de cijfers en hoe gaan politie en gemeente om met ondermijning, cybercrime en de zorg rond personen met onbegrepen en verward gedrag?

In het algemeen laten de cijfers rond veiligheid en criminaliteit een stijging zien van 13% in het aantal
misdrijven. Dit past bij een groeiende gemeente. Positief is dat het aantal aanhoudingen van verdachten met 18% toenam, een grotere stijging dan het aantal misdrijven. Ook het aantal meldingen van inwoners over verdachte situaties nam toe. “Blijf vooral melden, dat helpt de politie en gemeente enorm bij het aanpakken van criminaliteit,” laten burgemeester Weber en teamchef Shajarati weten. “Samen werken we aan een veilig Zuidplas!”

Woninginbraken
Een zorgwekkende ontwikkeling is de toename van het aantal woninginbraken in Zuidplas. Dit aantal is lager dan in de periode voor de coronacrisis (2019) maar neemt weer toe. Burgemeester Han Weber roept op tot alertheid en voorzichtigheid: “Ga je van huis, sluit dan ramen en deuren. Een dief kan soms al door een klein raampje binnenkomen. Laat ook een lampje branden zodat het lijkt of er iemand thuis is. En meld verdachte situaties!”

Personen met verward en/of onbegrepen gedrag
We zien in onze gemeente een toename van personen met onbegrepen en/of verward gedrag. Shajarati: “Deze mensen hebben specialistische zorg nodig. De politie is hier niet voor opgeleid en kan deze onvoldoende geven. Het vraagt veel tijd van onze collega’s waardoor er minder tijd is voor het andere politiewerk.”
Weber: “Met een gezamenlijke aanpak van zorgorganisaties, gemeente en politie werken we aan het verbeteren hiervan. Zo is nu al enige tijd onze Wijk GGD-er actief die nauw samenwerkt met de gemeente en politie. Hij zoekt op een informele manier contact met de mensen om wie het gaat. Hierdoor kan hij vaak op tijd voor specialistische hulp zorgen waardoor de situatie niet verergerd.” Weber waarschuwt dat bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid leiden tot toenemende zorgen voor deze groep kwetsbare mensen. ”Het gaat hier om persoonlijke drama’s, als samenleving is het onze taak om deze mensen goed op te vangen. Meer om te kijken naar elkaar.”

(Criminele) jeugd
Het aantal minderjarige verdachten die zich bezighouden met criminaliteit neemt toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die we ook zien buiten de gemeentegrenzen van Zuidplas. Criminele netwerken bereiken jongeren vaak eenvoudig via onder andere sociale media. Ze laten ze tegen betaling criminele activiteiten uitvoeren zoals diefstal of deelname aan drugshandel. Jongeren worden door andere jongeren onder druk gezet. Bijvoorbeeld door ze verplicht handelingen te laten doen die schadelijk zijn voor hun integriteit en eigen waarde. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘sorry baas’ filmpjes, waarbij jongeren met geweld gedwongen worden om ‘sorry baas’ te zeggen. Een filmpje daarvan wordt vervolgens verspreid op sociale media. Weber en Shajarati roepen ouders/verzorgers op: “Blijf vooral in gesprek met uw kinderen en weet waar zij zich mee bezighouden.”

Ondermijning
Bij ondermijning zien we dat criminele activiteiten uit de ‘onderwereld’ zich steeds meer vermengen met het dagelijks leven van onze inwoners en ondernemers. Gemeente Zuidplas investeert de laatste jaren veel in de aanpak om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Dit leidt tot een duidelijke toename van het aantal aanhoudingen van verdachten van drugscriminaliteit en het witwassen van crimineel geld. Burgemeester Weber: “We kunnen trots zijn op onze integrale aanpak en zien dat het effect heeft. We stimuleren het melden van verdachte activiteiten en zien het aantal meldingen toenemen. Zo kunnen we meer verdachten aanhouden en verdachte situaties onderzoeken.”
“Maar we kunnen dit als lokale overheid niet alleen. We stimuleren daarom het melden van verdachte
activiteiten en zien het aantal meldingen toenemen. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers
verdachte situaties blijven melden. Via Meld Misdaad Anoniem kan dat ook echt anoniem. Politie en
gemeente ontvangen alleen de gemelde informatie zodat zij onderzoek kunnen starten. We hebben
hiervoor niet alleen meer blauw op straat nodig. Juist ook in de bestuurlijke handhaving en goede
afhandeling van zaken is extra capaciteit bij het team veiligheid van de gemeente nodig. In de begroting
hebben we daarom een extra handhavingsjurist opgenomen. Deze kan onder andere het bestuurlijk
interventieteam Zuidplas ondersteunen. Zo houden we onze mensen van Veiligheid vrij om vooral buiten hun werk te kunnen blijven doen.”

Digitale criminaliteit
Het aantal incidenten dat te maken heeft met digitale criminaliteit zien we ook toenemen. Het gaat
hierbij onder andere om het stelen van identiteitsgegevens en/of bankgegevens. In Zuidplas nam ook
het aantal incidenten met nepagenten toe. Ouderen zijn vaak het slachtoffer hiervan. Een gerichte
aanpak vanuit de regio helpt bij het opsporen en aanhouden van verdachten. Daarnaast zijn er goede
contacten met ouderenorganisaties waarmee we samenwerken aan voorlichting om deze incidenten
tegen te gaan.
Aanpak komend jaar
Onze aanpak blijft ook in 2025 gericht op de thema’s ondermijning, digitale criminaliteit, huiselijk geweld
en jeugdcriminaliteit. Waarbij we vooral werken aan preventie en bewustwording. Samen met
ondernemers, inwoners, ouders en maatschappelijke organisaties. Werken aan veiligheid kan alleen
samen!