Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Stopzetten NPLG door kabinet en de gevolgen voor Zuidplas

Het kabinet zet een streep door het huidige natuurbeleid. Dat blijkt uit de presentatie van de kabinetsplannen begin september. Daarmee stopt ook het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Bij de presentatie van het hoofdlijnenakkoord werd al bekend dat het budget voor natuur en het landelijk gebied van 20 miljard naar 5 miljard zou krimpen. 

Zeker is dat het voor Zuidplas geen gevolgen heeft voor de doelen op het gebied van stikstof, natuur en water. Die liggen vast in landelijke of Europese wetgeving.  Nog wel onduidelijk is welk nieuw landelijk beleid volgt. En of dit gevolgen heeft voor de opgaven op het terrein van Landschap en Recreatie. Aan het eind van 2024 verwacht Zuidplas meer duidelijkheid te krijgen.

Wat ging vooraf?

Zuidplas heeft de afgelopen jaren samen met de Provincie Zuid-Holland gewerkt aan de invulling van het NPLG. De provincie werkt aan het Zuid-Hollands Programma Landelijk gebied (ZH-PLG) met 3 kerngebieden: Veenweiden, Kust & Duinen en Zuid-Hollandse delta. Deze kerngebieden zijn weer onderverdeeld in deelgebieden. Zuidplas valt in het deelgebied Zuidplas en omgeving, onderdeel van het kerngebied Veenweiden. Hierin werken de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap (HHSK), de gemeenten Gouda, Waddinxveen en Capelle aan den IJssel samen. Zuidplas heeft, in de persoon van wethouder De Haas, het voorzitterschap. LTO en de Land- en Tuinbouw Vereniging Rottepolders (LTVR) zijn ook aangesloten. In dit deelgebiedsplan staan welke maatregelen nodig zijn op het gebied van stikstof(reductie), natuur(behoud en bescherming)en water (klimaatadaptatie).

Een nieuw kabinet: provincie kan wel maatregelenpakket uitvoeren

Na de val van het kabinet Rutte IV in juli 2023 is het Transitiefonds controversieel* verklaard. Dat betekent dat er geen budget meer beschikbaar is voor het NPLG. Hoe het dan verder moet met de uitwerking van het NPLG en het ZH-PLG? Onder druk van de provincies is daarom een voorstel ingediend om een deel van de benodigde middelen via de begroting van het toenmalige ministerie van LNV beschikbaar te maken. Zuid-Holland krijgt 188 miljoen euro om een maatregelenpakket uit te voeren. Met dit geld kan de provincie een deel van haar opgave toch realiseren. Het project Restveen van provincie, hoogheemraadschap en Zuidplas zit samen met een tiental andere projecten in dit maatregelenpakket van de provincie Zuid-Holland. Hiervoor is 11,8 miljoen euro aangevraagd. Er zijn meer projecten dan geld en dus moet de provincie hier een afweging in maken. De provincie zal eind 2024 bekendmaken welke projecten zij gaat uitvoeren.

*dat zijn wetsvoorstellen of onderwerpen die na de val van een kabinet niet meer behandeld worden. De verwachting is dat ze met een ander kabinet tot een andere uitkomst leiden.