Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Extra dijkinspectie i.v.m. de droogte

Deze week worden verschillende dijken en kades geïnspecteerd door de leden van de dijkbewaking, dit i.v.m. de aanhoudende droogte. Hoe zo’n dijkinspectie wordt gedaan, konden wij afgelopen woensdag zien aan de Rottekade in Zevenhuizen.


Deze inspectie werd uitgevoerd door de vrijwilliger dijkwacht Anton en bijgestaan door inspecteur Justin. De komende dagen zijn in totaal 130 vrijwillige dijkwachten aan de slag om bijna 100 km dijken te controleren op scheuren en gaten welke zijn ontstaan door de droogte.

In het begin van de inspectie kwamen ze vooral gaatjes van woelmuizen tegen, dit leidde niet tot zorgen. Ook waren er veel molshopen, maar dat is juist een goed teken voor een dijk. Want als je molshopen ziet in de dijk, betekent dat er wormen zitten (voedsel voor de mol) en die komen alleen als de grond vochtig is en komen niet voor in uitgedroogde dijkdelen.

Op het moment dat er een groter gat of een scheur werd waargenomen, dan werd dat verwerkt in een app. Hierin werden ook (overzichts)foto’s van het aangetroffen probleem genomen. Dit alles werd verzonden naar het kantoor en daar wordt na het weekend als alle dijkinspecties hebben plaatsgevonden op basis van een computerscript bepaald wat de hoogste prioriteit heeft. Maar ook of er nog aanvullende informatie nodig is, waarbij dan een inspecteur een tweede controle doet van hetgeen is aangetroffen door de vrijwilligers van de dijkwacht.

Tijdens onze inspectie werden er verschillende meldingen gemaakt en doorgegeven met de benodigde gegevens. Veel van wat we tegenkwamen was vermoedelijk veroorzaakt door mensen die in een zachte berm hadden geparkeerd of de grasmaaiers van het recreatieschap en die diepe sleuven hadden veroorzaakt in de dijk.

Toch kwam we ook een scheur van ongeveer 10 cm diep en een lengte van 4 meter tegen, deze is ook direct via de app doorgegeven. Na ongeveer 2 uur was de inspectie van het dijkvak afgerond.

Een uitgebreide fotocollectie is te vinden op onze facebookpagina: Facebook – fotocollectie